Маркетинг мисли за бъдещето. Kaкво да очакваме като тенденции?

В маркетинг областта, освен да си креативен и аналитичен, трябва да си винаги в крак с постоянно променящия се пазарен пейзаж.

Как изглежда бъдещето на маркетинга?

  1. Добре дошли на 4- те емоции: ангажираност, опит, изключителност и емоция. Хората вече не купуват продукти. Вместо това купуват преживявания и емоции. Трябва да се промени „какво да продам“ или „как да продам“ в „ЗАЩО трябва да го продам?“. Емоционалната марка е това, което прави един бизнес открояващ се.

Потребителите се нуждаят от нещо или някой, който ще им даде добавена стойност.

  1. Хората не се интересуват дали някои от марките ще изчезнат завинаги. Те ще я заменят с друга, която ще им изпълнява същата потребност.

Защо хората не ги вълнува това? Защото марките не са свързани с хората, защото те трябва да подобряват живота и да отговарят на нашите нужди, а не обратното.

  1. Изграждане на индивидуални отношения.

 В предишните години, имаше един маркетинг модел: правеше се задълбочено проучване на целевата група, определяше се личността и нейните основни характеристики. След това се разработваше комуникационен стил и съобщения, които да се изпратят на целевата група.  Днес дигитализацията ни позволява да събираме подробна информация за поведението на потребителите, техните предпочитания и интереси.

Защото днешните потребители се нуждаят от индивидуален подход във всеки аспект.

  1. Не бъдете повърхностни.

Знаете ли защо повечето марки не резонират с целевите групи, към които се опитват да достигнат? Защото те не успяват да изградят отношения с тях. Те достигат до тях само на повърхностно ниво, на което не може да се ангажира един човек истински. Това носи само краткосрочни ефекти. Потребителите са емоционални същества и посланието трябва да докосне сърцата им. Последователите могат да се увеличат, но ще си тръгнат, ако не са ангажирани на емоционално ниво.

  1. Маркетингът на влиянието.

Блогъри, влогъри и други влиятелни личности имат силата да оформят мненията на потребителите. Те са по-склонни да се доверяват на препоръки от любим създател, а не от марка. Участниците са реални хора, така че  дават повече увереност в това, което казват.

  1. Хората жадуват за смислени истории за истински хора

Медиите показват перфектни образи на знаменитости, актьори и обществени фигури. Ние обичаме да гледаме това, но от друга страна жадуваме за света, който е близо до нашата реалност. Искаме да видим хора, които са честни и искрени в това, което правят и, което е по-важно, които са точно като нас.

Затова и са толкова важни реалните проблеми и нужди на нашата аудитория и техните въпроси, които са от значение за тях точно в този момент. 

  1. Новите приложения

Тъкмо свикваме с новите приложения и когато станем експерти, те се заменят с нови. Сега набират скорост тези приложения, които осигуряват споделяне на съдържание. След година или повече това ще изглежда по различен начин.

  1. Хората не се доверяват нито на медии, нито на марки, които нямат отношение към потребителите.

Ако искате да ги убедите в своята марка, трябва да сте честни и истински. За да спечелите доверието на потребителите, първо трябва да им дадете нещо. Трябва да предложите стойност, която е подходяща за тях.

  1. Музиката

Музиката е един от най-мощните инструменти  през последните десетилетия. Тя помага на марките да създават емоционална връзка с целевата си аудитория и да развиват силна връзка между тях, която дава възможност за разпознаване и лоялност на марката. Това е универсален език, който ни позволява да общуваме с глобалната аудитория чрез нашите мисли, възгледи и мнения.

Ако това отговаря на Вашата визия за подход, ще се радвам да ми пишете или да ми се обадите.