Маркетингът, който чувства

Маркетингът е важна част от организацията на един бизнес, от която зависи благополучното му развитие. Клиентите са основен фокус на маркетолозите – специалистите определят границите на таргет групата, стремят се да разбират с точност нейните нужди и поведение, за да създадат перфектните условия за една продажба.

Стремежът към продажба на всяка цена обаче не е правилният подход, за да спечелите доверието на човека отсреща. В днешния конкурентен свят ще ви е нужно повече от стратегическо мислене – ще ви е нужен маркетинг, който чувства.

Маркетингът не е точна наука. Той се прави от ХОРА за ХОРА и истински ефективната маркетингова стратегия не просто проучва – тя усеща и предусеща.

Също като при стандартния маркетинг подход, клиентът е основен фокус в полезрението на маркетинга, който чувства. Всичко, свързано с човека, е от значение за професионалистите, които подхождат с емоция. Отделя се повече търпение и внимание, за да се отговори максимално на очакванията на потребителя, но вниманието е разпределено главно върху емоционалните нужди.

Стандартният маркетинг подход понякога жертва душевните потребности в името на продажбата – стремежът е към печалба, дори чрез методи на манипулация и заблуда. Значително по-лесно е да се разберат физическите нужди, но малцина умеят да се целят по-дълбоко.

Почти всеки бранд се опитва да осъществи взаимодействие като адресира физиологичните потребности и убеди потребителя, че на всяка цена спешно трябва да се сдобие с нов телефон например, поради хиляди неудобства на стария и редица предимства на новия. По този начин има шанс да се случи продажба, но клиентът не изгражда трайна връзка с бранда, а по-скоро се превръща в еднократен купувач.

Маркетингът, който чувства, заема друга позиция – опитва се да разгадае сложните човешки емоции и да задейства архетипите, които ни движат. Специалистите се познават по това, че проникват дълбоко в душата на хората, за да опознаят не само техните физиологични потребности, а и да се огледат в тяхното емоционално състояние. Този маркетинг се прави за хората и набляга на чувство, оригиналност, вътрешно усещане и добавена стойност. Подходът е по-сложен, но предимствата за двете страни са значително повече – за бранда това е един лоялен клиент, а за клиента това е един различен бранд, който наистина осъзнава неговите нужди.

Именно емоционален отклик търсят хората – разбиране и емпатия, а не поредния бизнес, който се опитва да ги „ограби“. Емоцията е движеща сила за човека, а в днешния зает и конкурентен свят, все повече имаме нужда от някого, който истински ни разбира.

Ще се радвам да работим заедно, ако ви харесва моят подход.