Маркетингът като изкуство

Маркетингът е понятие, което обикновено е асоциирано с продажби и първосигнални рекламни слогани. Всъщност в неговата сърцевина се крие нещо друго, което е по-важно и ценно от общите възприятия. Маркетингът не е инструмент за продажби, а вид творчество и начин да се разкаже история, която да стигне до повече хора, на които да бъде полезен. Звучи ви странно ли? Замислете се и ще видите.

Маркетингът е като изкуство, защото изисква въображение, творчество и упорита работа – точно както музиката, изобразителното или литературата. Освен това е и модерна форма на изкуство, която се развива с много бързи темпове, благодарение на динамичната медийна среда, в която вирее. За да е истински успешна и стойностна, една успешна рекламна кампания трябва да е направена прецизно, креативно, искрено и издържано естетически. Затова е важно да не забравяме, че маркетингът като изкуство включва в себе си три основни дисциплини – наука (познаване на пазара и механизмите му), изкуство (умението да твориш по красив начин) и хуманитаристика (запознатостта с поведението и нагласите на хората).

Един от прекрасните примери за маркетингът като изкуство са кампаниите на австралийската самолетна компания WestJet. Те са лични, насочени изцяло към демонстриране на идеалите на бранда, към предизвикването на емоции у потребителите, както и на представяне на красотата около един от най-важните семейни празници – Коледа. Във видеото, което ще видите, са вложени безкрайно много труд, креативност, човечност и мисъл, а познаваемостта и доброто име на WestJet затвърждават позициите си. Това се случва, защото маркетинг стратегията, която е приложена, не е търговско ориентирана, а създадена, за да вълнува и внася топлина.

https://www.youtube.com/watch?v=l-JmWYoy4j0

Друг пример е впечатляващият 6-минутен клип на Johnnie Walker, който , освен че е заснет в един-единствен кадър, е истинско произведение на изкуството. Гледате го, не можете да откъснете очи от него и знаете, че зад него стои екип от хора, които не само вярват в бранда, но и притежават способността да покажат на потребителите най-доброто от него.

https://www.youtube.com/watch?v=fZ6aiVg2qVk

Подобен тип кампании изглеждат сложни. Истината е, че са дори по-сложни от това, което изглежда. Но до тях се стига с малки и уверени крачки, както и с помощта на професионалисти, които работят със сърце и душа. Затова подберете внимателно маркетинговите и копирайтинг услуги в чиито ръце ще оставите своя бизнес.

Ако това, което прочетохте, отговаря на вашата визия за подход, ще се радвам да се свържете с мен.