Ще изместят ли технологиите човешкия фактор в маркетинга?

През последното десетилетие професионалният свят навлезе дълбоко в дигиталната ера, може да се каже дори, че беше направо погълнат от нея. Технологиите прогресивно завземат работни места, защото са способни да извършват безупречна работа в голям обем. Сферата на маркетинга също е засегната, но въпросът от заглавието, по който размишляваме, не е приключен и няма еднозначен отговор.

Истината е, че напредничавите технологии не могат да заличат нуждата от човека, който се вълнува искрено от работата си: той дава парче от съществото си, за да съживи идеите си и така създава изкуство. В този студен свят на съвремието хората все повече търсят близост и откликват на оригинално съдържание, чувство за хумор, разбиране, емоция и лично отношение. Технологиите са безчувствени и неспособни да комуникират, те не умеят да поднасят красота.

Алгоритмите, които използват рекламите на Google, Facebook, Instagram и другите популярни платформи за споделяне на съдържание, се променят с невероятна скорост. Благодарение на тези алгоритми се получава мигновена информация за ефективността на рекламите и може с един клик да се измени съдържанието и таргетираната група.

Тези и други качества на новите дигитални инструменти са съвместими с човешкия фактор в маркетинга. Технологиите и човекът могат да работят ръка за ръка, за да постигнат невиждани досега резултати. Благодарение на помощта на иновативните маркетинг инструменти, хората могат да съсредоточат усилията си в друга посока – маркетинг, който задоволява емоционалните нужди.

Не е случайно, че заедно с възхода на социалните медии се появи нов тип маркетинг – на влиянието. Инфлуенсърите в днешно време са един от предпочитаните канали за реклама, защото хората се доверяват най-много на автентичното мнение, изразено от реални личности.

Кампаниите на Coca-Cola продължават да са едни от най-въздействащите в цял свят, но това не е новина, защото успехът им не се дължи на новите маркетинг инструменти. Истината е, че зад въздействащите кадри от екрана стоят истински лица, които прекарват живота си, проучвайки човешката природа.

Аудиторията жадува за съдържание, което се доближава до тяхната същност. Перфектната реклама предлага решения на проблеми и ни кара да се чувстваме красиви, силни, незаменими… Не е достатъчно да се бълва съдържание, лишено от креативност – трябва да се изгради силна емоционална връзка с човека отсреща, така че той да повярва истински, че е специален.

Съвременният човек става все по-чувствителен към фалшиви и лишени от оригиналност неща, а машините не са еволюирали дотолкова, че да заменят човешкия принос в маркетинга. Ние търсим смислени истории, които отразяват мислите и чувствата ни, а такова отношение може да постигне само рекламата, направена от ЧОВЕК ЗА ЧОВЕК.

Това е моят подход към работата и ако споделяме едни и същи гледни точки с вас, ще се радвам да установим контакт.